Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението

...
Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението
Коментари Харесай

И Португалия доказва: 4-дневната работна седмица подобрява менталното здраве

Пилотен план в Португалия показа обилни изгоди за менталното здраве и държанието на работното място на чиновниците, отправяйки по този метод предизвикателство към традиционните работни норми. 

Според авансово изследване на самодейността, почнала през септември 2022 година, въвеждането на 4-дневна работна седмица е оказало позитивно въздействие върху психологичното здраве на чиновниците. Проектът включва почти хиляда чиновници и е открил директна връзка сред щастието на работниците и тяхното показване на работното място. Впечатляващо е, че 95 на 100 от участниците са отчели позитивни резултати, най-много във връзка с психологичното здраве на техните чиновници, което е основен аспект в актуалното общество. 

Окончателният отчет за плана се чака през април, вижте обаче какво е открито при  първите разбори на данните:
Намаляване на признаци свързани с психологичното здраве
Само три месеца след началото си планът е записал доста понижаване на няколко признака, свързани с утежняване на психологичното здраве, в това число тревога, отмалялост, бодърствуване, депресивни положения, напрежение и самота. Освен това повече от 85 на 100 от личния състав е имал усъвършенствания при най-малко един от тези индикатори.
Повече физически извършения и по-добри взаимотношения с хората
Проучването, ръководено от Рита Фонтиняс от Университета в Рединг и Педру Гомеш от Лондонския университет, също по този начин регистрира, че чиновниците са съумели да посветят повече време на физически извършения и са изразили по-голямо задоволство от персоналните си взаимоотношения. 


Подобряване на салдото сред работа и персонален живот
Служителите оповестяват също и за осезаемо усъвършенстване в салдото сред работа и фамилен живот, със забележителен спад на тези, които считат, че е мъчно да съчетаят двете сфери. По отношение на заплащането работниците показват, че ще се нуждаят от нарастване от най-малко 20 на 100, с цел да обмислят връщане към петдневна работна седмица.

Проектът, който не разчита на държавни дотации, в който вземат участие 41 компании, ще показа окончателния си доклад през април. След това фирмите ще имат опцията  да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната седмица или да поправят формата на работа.

А каква е обстановката с 4-дневната работна седмица в някои други европейски страни...  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР